Erdélyi Független Amatőr Jégkorong Liga • Transilvanian Independent Amateur Icehockey League

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Látogatók száma
993032
Üdvözöljük Vendég    

Transilvanian Independent Amateur Ice Hockey League

 Erdélyi Független Amatőr Jégkorong Liga


SZABÁLYZAT , EFAJ Liga

2013 – 2014 – es Szezon

 

  1.           

         1.1    Az EFAJ Liga egy alapvetően amatőr jégkorong szövetség. A megalakulását megelőző időszakban, ötletszerűen szervezett bajnokságokban részt vett csapatokat igyekszik egy közös bajnokságban összefogni. A már kialakult csapatokat a belépéskor egységes egészként fogadja el. A szabályzat célja, hogy megőrizze az amatőr játék tisztaságát, és elkerülje a baleseteket. A csapatokat a játékuk színvonala szerint hívjuk meg, és a kialakult sorrend alapján, ha szükséges külön csoportokra osztjuk , hogy a játék élvezhető legyen az alacsonyabb képzettségű csapatok számára is. Hogy megőrizzük a játék amatőr szellemét, de lehetőséget adjunk a fejlődésére is, az újonnan igazolandó játékosokat, vagy a csapat egyesítéseket ebben a szellemben szabályozzuk.

       1.2   A Ligát egy vezető bizottság szabályozza. A Bizottság létszáma öt tag, akik közül egy a megválasztott elnök. Mind az öt tagnak egyenlő szavazata van. A gyűlésekre a tagok küldhetnek maguk helyett külső személyt, aki az álláspontjukat képviseli, és szavaz helyettük. Abban az esetben, ha hiányzás, vagy bármilyen oknál fogva egyenlő szavazati arány áll fenn, az elnök szavazata 1,5 pontot ér. A Bizottsági tagokat minden szezon végén a résztvevő csapatok szavazzák meg. Az elnököt a Bizottsági tagok választják meg.

1.3   A Bizottsági üléseket bármely tag összehívhatja. A meghívóban szerepelni kell a napirendi pontoknak. A szavazás végén jegyzőkönyv születik. A napirendi pontok, és a jegyzőkönyvek felkerülnek a Liga honlapjára.

 

2.

AZ ELNÖK FELADATA: (2013/11/01)

 

      2.1    A szabályzat betartatása, gyakorlatba ültetése amennyiben az egyértelmű

      2.2    A  bizottság osszehívása döntés céljából, amennyiben a szabályzat gyakorlatba ültetése  nem egyértelmű az adott esetre.

      2.3     A játékosok leigazolásának engedélyezése (fenntarva a jogot, hogy egyes játékosok   

igazolását ne fogadja el, amennyiben úgy itéli meg, hogy az adott játékos képzettsége túlzottan kiemelkedő a Liga átlagából, vagy korábbi magaviselete alapján félő, hogy veszélyeztetheti  az   amatőr játék tisztaságát).

      2.4     A játékosok átigazolásának szabályozása

      2.5     A játékos igazolványok kiállítása

      2.6     Javaslatok a begyüjtött pénzek elköltésére, a közös pénz kezelése es a pénzzel való elszámolás a bizottság fele

      2.7     A halasztások elbírálása

 

3.

A BIZOTTSÁG  FELADATA : (2013/11/01)

  

    3.1     Döntés hozása, amennyiben a szabályzat gyakorlatba ültetése nem egyértelmü

    3.2     Döntés hozása kivételes esetekben, de nem a szabályzat ellen

    3.3     Döntés hozása súlyos szabálytalanságok esetén, akár pénzbüntetést is lehet megszabni a fegyelmi büntetés

              mellett ( esetenként maximum 300 ron értekben lehet pénzbüntetést  kiróni,  játékosnak vagy csapatnak).

    3.4     Döntés hozása a pénzek elköltésével kapcsolatosan

     3.5      Bármilyen   pénzbüntés   ki    nem  fizetése,  az  illető  játékos,  a   következő mérkőzésektől   való 

             jogfosztását  jelenti,  és addig tart amig ez a büntetés összege meg  nem történik.

 

4.

Szabályzat:

 

Az amatőr jégkorong lényege az, hogy a játék, a korong megjátszására fókuszálódik, nem a játékos akadályozására !

A Ligára a jégkorong általános szabályai érvényesek. Az alábbiakban az eltérések vannak kiemelve.

4.1      Csapat létszám minimum 5 + 1, nő, vagy férfi játékos.

4.2   A kapus sérülése esetén kérhető maximum 5 perc szünet, ami elég kell legyen egy mezőny játékos átöltöztetésére kapus felszerelésbe. Ez nem kérhető a mérkőzés harmincadik percét meghaladóan, kivéve ha ezt az ellenfél szabálytalansággal okozta.

4.3   A játék egyszeri alkalommal állítható meg csapatonként a kapus felszerelésének igazítása céljából, ami maximum   90 mp-et tarthat.

4.4     Ugyancsak egyszer kérhető „Time Out”. Csapatonként 20 mp időre.

4.5     A további felszerelés igazítások a játék késleltetésének bizonyulnak, és a csapat két perces büntetőt kap.

4.6   Amennyiben a csapat nem tudja elkezdeni, vagy befejezni a mérkőzést a megállapított minimum létszámmal , elveszíti azon mérkőzést .

4.7     Minden csapat köteles , hogy leigazolja , fényképes igazolvány formájában az összes játékosát.  

4.8     Kötelező az orvosi pecsét az igazolvány hátuljára , vagy esetleg csatolva az igazolványhoz minden szezon kezdetén

4.9     A csapatbővítést , átigazolást, a csapatvezető köteles bejelenteni a bizottságnak.

4.10     Teljes jégkorong felszerelés viselése kötelező .

4.11   Bármely játékos vagy csapat csak saját felelőségére nevezhet be a Ligába és köteles betartania annak belső Szabályzatát .

4.12    Bármilyen sajnálatos baleset vagy sérülés történik a Liga által szervezett mérkőzéseken , azért a Liga egyetlen tagja sem felelős , mindezt magyarázza az előbbi bekezdés !

4.13    Csak Amatőr játékosok vehetnek részt a Ligában. Amatőr játékosnak számít az a játékos, aki utolsó profi felnőttben játszott mérkőzése után eltelt legkevesebb 2 év

4.14    A csapatok a Liga megalakulását megelőző egységes létszámukkal be nevezhetnek  a Ligába, amellyel részt vettek eddig más bajnokságokban vagy kupákon is.

4.15   18 éven aluli játékosok csak abban az esetben vehetnek részt a Liga mérkőzésein, ha szulői beleegyezéssel való aláírt igazolványt adnak le a bizottságnak csapatvezetőik által és nincsenek leigazolva semmilyen klubnál csapatnál vagy nem játszottak egyetlen bajnoki mérkőzést sem felnőtt csapatban.

4.16   A bajnokságban résztvevő csapatok játékosai a pályán  kötelesek sportszerű módon viselkedniük és sportolóhoz  méltó magatartást tanúsítani .

4.17   A fentiek be nem tartása esetén a Liga Bizottsága fenntartja a jogot arra , hogy a szabályt be nem tartó játékost vagy akár az egész csapatot kizárhatja a továbbiakban a Liga bajnokságából vagy az általa szervezett bármely rendezvényből .

4.18   Amely csapat elkezdi az adott évadot, köteles befejeznie, kivétel az, ha kevesebben maradnak a csapatban mint 5+1 személy, ha pedig nemtetszésüket kifejezve lépnek ki, nem értenek egyet a szabályzattal, a bizottság által hozott döntésekkel, vagyis saját döntésükből lépnek ki, akkor a következő idényben nem nevezhetnek vissza, ki kell várniuk egy teljes évadot, hogy visszanevezhessenek,(ezt felülbírálhatja a bizottság, ha jónak látja !)                                    Az adott évadra befizetett összeg, a Liga tulajdonában marad.

 

  (2013/11/01)     -      A szezon végén  a  súlyos  kihágásokra kirótt  pénzbüntetésekből,  vagy  a megmaradt begyüjtött pénzek 50%-a, lehet egy “fair play” díj vagy akár pénzösszeg megitélése azon csapatnak aki legjobban megérdemli ! Minden bünti perc -1 pontot ér, továbbá : a Liga Forumán ha egy játékos  személyeskedést folytat valaki ellen, akkor az illető játékos csapata újabb  -10 ponttal buntetendő. A “fair play” díjat az Elnök ítéli meg az összegyűjtött büntetőpontokat is beleszámolva.  Az évad végén, a fennmaradt pénzösszeg elköltésére az elnök javaslatot   tesz  a Bizottság fele és majd eldöntődik, hogy mi legyen azon  összeggel.

- A meghívó csapat, ha az adott, kijelőlt időpontra valamilyen okból nem tudja megszervezni a mérkőzést, akkor elveszíti a meghívás jogát, így a meghívott csapat kell kitűzzön egy más időpontot a mérkőzésnek lejátszására. Ha az sem tud  megadni a időpontot,  mert nincs lehetősége jeget szerezni, akkor a meghívás jogát visszakapja az eredeti meghívó, így ebben az esetben már kötelessége, hogy megadjon a meghívott csapatnak egy olyan időpontot, ami belefér a kitűzött időpont hetébe, vagy “nyomós okkal” legkésőbb az eredetileg kitűzött időpont következő hetébe, éspedig hétfő és péntek közé. Ezt az időpontot pedig kötelessége elfogadni a meghívott csapatnak, mert ha nem, akkor elveszíti azon mérkőzést 0-5 arányban. Ha valamely csapat mérkőzés időpontja hivatalos ünnepnapra esik, az nem számítandó hivatalos meghívásnak!

Ha a szervező csapat ezt már a tur elején jelzi az elnöknek  és  a kitűzött időpont hetén megfelelő időben mégsem tud jégidőt szerezni, akkor  halasztást kap  az ezt követő hét végéig,  a mérkőzés megszervezésére.

 Egyetlen kizárólagos “nyomós ok”-ot szavazott meg a bizottság turonként, a hivatalos ünnepnapon kivül !

Kapusok :

   - Ha egy csapatnak valamilyen okból nem tud résztvenni a kapusa az elkövetkezendő mérkőzésen, akkor hívhat egy másik kapust, de csak olyant lehet aki le van igazolva a Ligába !

Egyetlen mérkőzésen, kivételesen sem védhet olyan kapus akinek nincs leigazolása valamely csapatban a Ligán belül !

A "feljátszás" (2013/11/01)

     - Bármely játékos ha egyetlen mérkőzést is játszott felsőbb ligákban, abban a szezonban nem játszhat többet az Efaj Ligában, csak a következő szezon kezdetével !

Amely játékos le van igazolva az Efaj Ligába és "feljátszik" más ligákba, annak csak az adott szezonban nem szabad játsszon az EFAJL-ban, aki pedig még nem volt leigazolva, annak kell várnia egy vagy két évet :

                                     - 1 év ha : - Sportklub-farm, Galac vagy Sportul-nál játszott

 

                                     - 2 év ha : - bármely más csapatnál (profi ligákban, MOL, EBEL, stb.) játszott

                                                  (a 18 év alattiakra, ifjuságiakra, nem vonatkozik ez a törvény)

 

-     Évente egy csapatba , csak egy újonnan leigazolt (volt profi) játékost lehet leigazolni .


 

Le- és átigazolások időszaka :

Szeptember 1-tól október 1-ig lehet igazolni és a szünetben, a két tur között, december 20 és január 5 között !

 

-       A játékosok csak abban a csapatban játszhatnak ahol le vannak igazolva !

-       Egy   játékosnak  évadonként  ,   csak    egyetlen   átigazolása    lehet   egy   másik   csapatba !

        (visszaigazolás sem engedélyezett !  A -le vagy átigazolás akkor lépik érvénybe, amikor a játékos,

        bajnoki mérkőzésen, jégre lépik a csapatnal amelyhez  átigazolt)

-       Egyik csapatból egy másik csapatba maximum csak 2 játékos igazolhat át egyidejűleg !

-   Ugyanilyen átigazolás az átigazolás napjától 60 napra történhet meg, ugyancsak ilyen formában , ezzel megakadályozható az esetleges csapategyesítés , csapaterősítés céljából !

Kiemelt szabályok, amelyeket a bíró a mérkőzés kezdete előtt felolvas:

-       Tilos felszabadítás nincs

-     Tilos a golflövés (suttolás),(kivétel abban az esetben , ha a mérkőzés előtt a két csapat vezetője megegyezik ennek engedélyezésében, és ezt a bíró jól halhatóan bemondja)

-       Golflövésnek minősül, a lövés előtt a botnak a térd magasság fölé való emelése .

-       Tilos a testjáték bármilyen szinten

-       Tilos a szándékos bottal való akasztás vagy csapkodás-ütés

-       Tilos az ellenfél játékos , szándékos palánkra szorítása vagy lökése

-       Tilos a játékvezető szidalmazása , vagy bármilyen ellenkezés a döntését illetően .

-     Tilos a korong szándékos kidobása a játéktérről. Szándékos kidobásnak minősül, ha a korongot egyértelműen kidobták, anélkül, hogy ütőn, vagy a palánkon megpattant volna, és a palánk azon részein hagyja el a játékteret, amit nem véd magasított háló. 

-        A fent említett szabályok be nem tartása 2 perces büntetéssel járnak

-    Tilos a játék szándékos késleltetése. A bíróval való vitatkozás, a döntéseivel való ellenkezés, a bedobás akadályozása, a játék késleltetésének minősül. A csapat vezetője kérheti a bírói döntés magyarázatát, de ezzel nem szakíthatja meg a játékot.

-       Az első késleltetésnél a bíró figyelmezteti a csapatot. A második szándékos késleltetésnél 2 perces büntetés jár. Amennyiben a 2 perces büntetőt kapott játékos vitatkozik, vagy nem akar lemenni a büntetőpadra, akkor a biró nagybüntetőt itél meg a szabálytalankodó játékosnak, ami + 10 perc büntetést  jelent a játékosnak és ha akkor sem megy le a büntetőpadra, akkor letíltódik az adott mérkőzésről és egy másik játékos üli le helyette a 2 perces büntetést a csapatból .

-      Amennyiben a bíró által kiszabott büntetések ellenére sem áll vissza a szabályos rend, a bíró büntető lövést ítélhet. Ha a büntetett csapat ezt nem hajlandó elfogadni, a mérkőzés véget ér, és a büntetett csapat 5 gólos vereséggel zárja a mérkőzést . Ellenben, ha az addigi eredmény nagyobb gólkülönbséget mutat a győztes csapat javára, akkor azt kell figyelembe venni.

-     A korong bedobása nem késleltethető. A bíró , a sípszó után 5 másodperccel bedobhatja a korongot abban az esetbe is ha nincs ott az egyik vagy akár mindkét csapat játékosa a bedobás pillanatában .

 

-       Büntetőlövés. Öt feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy büntetőlövést kelljen ítélni a szabálytalankodó játékossal szemben:

 

-  a szabálytalanságnak akkor kellett történnie, amikor a korong a támadó játékos védekező     harmadán kívül van (teljes egészében a kék vonalon túl)
     – a támadó játékosnak birtokolnia kellett a korongot, és irányítása alatt kellett tartania
     – a szabálytalanságnak hátulról kellett történnie
     – a korongot birtokló és irányítása alatt tartó támadó játékost valós gólszerzési lehetőségtől fosztották meg
     – a korongot birtokló és irányítása alatt tartó játékos meg a kapu között az ellenfél játékosai közül a kapuson kívül   senki nem volt

    – Ha mind az öt egyszerre teljesül, akkor lehet büntetőt adni. Ha a szabálytalanság bármely egyéb büntetést is magával von, a büntetőlövést meg kell adni, és a büntetést ki kell szabni, tekintet nélkül arra, hogy a büntetőlövés gólt eredményez-e vagy sem.     

 

A játék menete:

 

-     A játék ideje 2 x 20 perc folyóidő, vagy ha lehetőség van rá, 2 X 12 perc állított idővel. !

-    Tekintettel az 50 perces jégidőre, hosszabbítás nincs. Amennyiben a meghívó csapat több játékidővel rendelkezik, és a meghívott csapat is beleegyezik, akkor játszható három harmad, és (vagy) hosszabbítás is, de alapvetően az egységes szabályzatot kell figyelembe venni.

-   A mérkőzéseket a Liga által jóváhagyott, vagy javasolt bíró vezetheti. A bíró kötelessége a szabályzat rövidített kivonatát, a mérkőzés kezdetén felolvasni, kiemelve az amatőr bajnokság lényegét, ami nem más mint a Liga mottója a Fair Play játék.

-     Nyert mérkőzés 3 pont   a   2 x 20 percen belül .

-     Vesztett mérkőzés 0 pont a 2 x 20 percen belül .

-    Ha a 2 x 20 perc alatt a mérkőzés állása döntetlen , akkor 3 – 3 büntető lövés következik . Ha így is döntetlen marad az eredmény , akkor a lehetőségek szerint, további büntető lövések döntik el a mérkőzést.

Amennyiben ez nem lehetséges akkor a csapatok 1 - 1 ponttal, döntetlenre zárják az adott mérkőzést.

-     A büntető lövésekkel nyert mérkőzés esetén a győztes 2 pontot, a vesztes 1 pontot kap.

-     A mérkőzések sorrendjét és időpontját a Liga egy táblázatban mindenki számára elérhetővé teszi

-     A mérkőzések úgymond saját jégen, a kiírásban elől megjelenő csapat meghívására történnek. A jég, és bírói díjat a csapatok együtt állják .

-     Tehát a meghívott csapatok a szokásos jégdíj és a bírói díj felét a helyszínen fizetik .

-     A meghívások hétköznap 19 - 23 órás kezdettel fogadhatóak el. Hét végén 08 – 23 óra.

-       Különböző városokból érkező csapatok esetén max 22 órás kezdettel.

-     A csúszás miatt későbbi időpontra tolódott mérkőzést lehetőleg le kell játszani. Maximum fél órás csúszást mindkét csapat el kell fogadjon.

-     A mérkőzésekre a csapatok kinyomtatott bírói lapot, kötelesek vinni. Ezeket a bírók töltik ki és a mérkőzés végén a csapatvezetők által aláírva odajuttatnak a bizottságnak, ahol lefűzésre kerülnek.

Az adatok a birói lapról a lehető legrövidebb időn belül megjelennek a Liga honlapján.

-    A későbbi viták elkerülése érdekében, a meghívásokat, illetve a Ligát érintő dolgokat kérjük levélben küldés előtt csatolni  „CC”-vel a liga e-mail címére is, hogy a későbbiekben ezen csatolmányok segítségével megoldhassuk az esetleges problémákat .

-           

Öt nullás mérkőzés vesztést von maga után:

 

-     A megállapított minimum létszám alatti megjelenés

-     Az olyan mértékű késés, amely nem teszi lehetővé, a második félidő lejátszását sem.

 

Egy mérkőzés megóvásának oka, az adott mérkőzés bírói lapján fel kell legyen tüntetve

és a mérkőzés befejeztétől 24 órán belül meg kell történjen írásos jegyzőkönyvben is

és elektronikusan a liga mail fiókjába  el kell legyen küldve !

-          Ha a jeget fizető fél nem jelenik meg, a meghívottnak joga van ellenszolgáltatás nélkül használni a jeget

-      Ha a meghívott nem jelenik meg, akkor köteles a jég teljes díját állni. Amennyiben 24 órával a meghirdetett kezdés előtt értesíti a meghívó csapatot, mentesül a jég fizetési kötelezettség alól.

-         Ha járulékos költségek merülnek fel, azt a meg nem jelent csapat köteles fizetni. Ennek jogosságáról a Bizottság dönt.

-         Késésnek minősül, ha a kitűzött kezdési időpont utáni 5 perces bemelegítőt  követően  a bírói  sípszó hallatán a csapat nem tudja a mérkőzést elkezdeni.

-      Az elkésett csapatnak joga van a mérkőzés hátra lévő részét lejátszani, egy pontot veszítve a nyerhető háromból, de ez a lejátszandó idő, nem lehet kevesebb, mint egy teljes félidő, azaz 20 perc.

-          A csapatkapitányok megegyezése esetén ettől el lehet térni, de a bírónak ezt fel kell jegyeznie a bírói lapokra.

 

 

Eltiltások, külön büntetések :

 

A játékos az adott mérkőzésről való kizárását vonja maga után :

  • Ittas állapotban való pályára lépés
  • Verekedés kezdeményezése vagy visszaütés. (a kapus védelmében sem mehet túl a támadó játékosnak testel való eltolásánál) A bírói sípszó után, a játék megszüntetése céljából, szándékos verekedés kezdeményezése, ököllel való ütés a kizáráson kívül, további pénz büntetést von maga után a szabálytalankodó játékos egész csapata ellen, amely pénz összegét a Liga Bizottsága állapított meg.
  • Önvédelem céljából, ököllel vagy bottal való ütés ugyancsak verekedésnek minősül és ugyanúgy büntetendő.

A játékos további, akár több mérkőzésről való eltiltását vonja maga után:

  • -   Ismételt mérkőzés kizárás ( itt figyelembe vevődik a nagybüntető is, a 10 perces büntető )
  • -   Ismételt szándékos durváskodás, vagy akár verbális bántás
  • -    Egyszeri súlyos szabálytalanság elkövetése esetén.

Amennyiben egy csapatnak anyagi tartozása van a Liga felé , csak akkor játszhat újabb mérkőzést, miután törlesztette adóságát a Liga felé és ha időközben mérkőzése kellett volna legyen, azon mérkőzés a szabályzat szerint meg nem jelenés miatt , 0 – 5 - ös arányban elveszettnek minősül .

 

         Nincs fellebbezési lehetőség a bírók vagy a bizottság által meghozott döntésekre !!! 

Copyright © 2010 - 2016, minden jog fenntartva